Kedi Bakımı ve Beslenmesi
Yavru Kedinizi beslemek – Sağlığını ve büyümesini nasıl geliştirebilirsiniz
Yavru kedinizin ilk yılı ömür boyu sağlığı için kritik bir yıldır. Bu süre içinde kediniz bebeklikten çocukluğa eşdeğer döneme, daha sonra da genç-yetişkinliğe geçer. Vücudunun yüksek besin ihtiyacına ayak uydurmasını doğru beslenme planı ve besleme alışkanlıklarıyla sağlayabilirsiniz.
Yavru kediniz yetişkin kedilerle karşılaştırıldığında vücut ağırlığına oranla iki kat daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar. Kediler 6-8 hafta arasında tamamen sütten kesilmeli ve büyümeye yönelik düzenli ve dengeli bir beslenme düzenine alıştırılması gerekmektedir. Bu hızlı büyüme döneminde onu günde üç-dört kere beslemeniz tavsiye edilir. Yanında her zaman taze ve temiz su bulundurulmalıdır. Bu az ve sık besleme yöntemiyle ihtiyaç duyduğu yüksek miktarda besini henüz gelişmekte olan midesinin başa çıkabileceği şekilde sağlayabilirsiniz.
Oda sıcaklığındaki nemlendirilmiş kuru mama veya konserve mama dışarıda birkaç saat bırakıldığında lezzetini kaybedebilir, hatta bozulabilir, bu yüzden tüketilmeyen porsiyonlar bir saat içinde mama kabından alınmalıdır. Kedinizin beslenme planında yapacağınız değişiklikleri, kademeli olarak yaptığınız takdirde ve 7-10 günlük bir süreçte uyguladığınızda sindirim sisteminin korunmasını sağlamış olursunuz.
Yavru kediler gün boyunca az miktarda ancak sık sık olacak şekilde “ara sıra” yemeye yatkın olabilirler. Küçük bir porsiyondan sonra yemeyi bırakıp, ardından geri dönüp devam edecek şekilde aralıklarla yiyebilirler. Bu davranış yemeyi reddetmek veya isteksizlikle karıştırılmamalıdır. Eğer yemeği reddetme süresi uzarsa ve/veya kediniz halsizlik, ishal, sürekli kusma, burun veya göz akıntısı, tuvalete çıkmada zorluk, alışılmadık karanlık yerlerde saklanma gibi belirtiler gösteriyorsa bir veteriner hekime danışılmalıdır.
Yedi ay ile bir yıl arasında yavru kedinizin midesi ve sindirim sistemi yemeğini günde iki defaya düşürebileceğiniz yeterlilikte gelişmiş olur. Kediler bireysel olarak beslenmelidir, ve besleme miktarı kedinizin hareketliliği ve vücut kondisyonuna uygun olmalıdır. Eğer kediniz fazla kilolu olursa, daha fazla kilo alımını mamasından keserek engelleyebilirsiniz. Veteriner hekiminiz kedinizin vücut kondisyonunu dengeleme, ve eğer gerekliyse, uygun bir kilo verme programı oluşturmanıza yardımcı olur.
Artık kediniz ilk yılının hangi evresinde olursa olsun ona yardımcı olabilir, onu birlikte geçireceğiniz uzun ve sağlıklı bir yaşama hazırlayabilirsiniz.